lördag 26 maj 2012

Hur blir man vän med kantband?

Jag har gjort ett första försök att sy en liten förklädesklänning. Har inte så många flickor att sy till - fattar inte att alla vi känner bara har pojkar?? Men nu har jag en försökskanin bland vännerna. :)


Gillar den här modellen, mönstret är från Ottobre nr 1/2012. Men så är det de där j-a kantbanden som jag aldrig får till i svängarna. Man borde väl kunna vändsy såna här modeller också, men frågan är om det blir bättre?


Och hur gör man med knapparna när den är vändbar? Om man sätter knapparna på ena sidan så blir det ju inte snygg på den andra sidan. Fast man kan ju inte sätta knappar på båda sidorna, det blir alldeles för hårt och tjockt.

Tja, tips på den här sortens klänningar mottages tacksamt. De ser alltid så fina ut på allas bloggar!9 kommentarer:

od Andulky sa...

Tycker dina också ser väldigt fina ut! Du kanske kan sy med infodring? Det blir jättesnyggt, har dock bara provat på skjortor. Vändsytt har jag också gjort, då jag har ett tyg som foder och ett utåt, behöver ju inte vara knappar på båda sidor bara för att man vändsyr.
/Anna

hönapöna sa...

kantband är knepigt... jag är inte alltid vän med dom!
Däremot gillar jag din nya header... snygg bild!

Anonym sa...

Mamma sade till mig att man måste göra små, små veck i skarpa svängar,Jag har dock inte provat detta ännu.
Jag satte tryckknappar på min och då spelar det ju ingen roll hur man vänder klänningen.
/Anna

retrostuff sa...

Jag tycker det ser bra ut, fast kantband i svängar är knepigt. Vändsyr du kan du sy knapphål på båda "hängslena", sen syr man i en knapp i kanten av knapphålet, då kan man vränga knappen genom och så blir det inte klumpigt alls när man vänder klänningen.

Dr Grane sa...

Hej Jennie!

Kände inte till din blogg - jättefin! Vad kul att du fortfarande syr. Det blir inte så mycket producerat i min maskin just nu tyvärr. Saknar verkligen våra träffar!!! Känns kul att jag kan kika på dina kreationer på det här sättet istället.

Kram Camilla

Jennie sa...

Tack för tipsen! Jag glömde skriva/fota att hängslena går i kors i ryggen och att hela klänningen klipps i ett stycke. Då funkar det väl inte riktigt med infodringar eller att vändsy...? Jag får kanske helt enkelt träna på kantband. Eller byta modell.

Camilla: saknar också våra syjuntor!! Hoppas vi ses snart!

Åsa Tidqvist sa...

fin header och fin klänning! Tricket med kantband (vävda sådana) är att draaaaa i bandet när man svänger, eller jag drar lätt lätt hela tiden för att undvika bubbliga kanter.

a-Luna sa...

Riktigt fina klänningar!! Töj ut kantbandet innan du syr fast det. Det går att töja ut det förvånansvärt mycket :)

Anonym sa...

Hej! Jag syr också småbarnskläder till välgörenhet, och det var genom detta jag hittade till din sida. :)
Jag har ett litet tips istället för det j-a kantbandet. ;) Nää, jag är inte heller vän med det. :D
Använd trikåtyg eller muddväv och sy på längs kanterna, likadant som när man kantar ett trikåplagg, (ex.vis halsen på en tröja) det är följsamt och lättare att få snyggt. Lycka till!
Kram Lena