måndag 17 maj 2010

Slarv! Och fråga...


Här i Norrland slog det till och blev sommar i helgen! Så här har vi suttit mellan snöhögarna i 25-27 graders värme och undrat vad det var som hände. Sommarkläderna är nerpackade sen förra året (eller förrförra för min del, eftersom det bara var gravid- och amningskläder som gällde förra sommaren). Värst är det väl ändå för lillkillen som knappt har några sommarkläder alls! Jag som har haft fleecevantar och solhatt på min att-göra-lista i just den ordningen fick plötsligt prioritera om! Inte för att det blev någon solhatt nu heller, men jag gav mig på ett par lätta sommarhängselbyxor i bomullschambrey, som borde funka i sandlådan.

Nu hade jag lite väl bråttom så det blev ett riktigt slarvigt resultat. Blir så trött på mig själv! Sömmarna blev både krokiga och felinställda, men det värsta var ändå att jag inte alls fick till kantbandet. Hur gör man??? Eller gör man inte...? Det kanske är för brett för att det ska funka överhuvudtaget? Tips mottages tacksamt! Det är alltså i de tvära svängarna på axelbanden som jag inte får till det alls!


Tror att jag ska dölja det värsta genom att knäppa byxorna med tryckknappar och ha de långa remmarna från bakstycket på ovansidan, istället för att knäppa med knapphål.

Det positiva är att jag har fått testa mönstret, som är från Gynthers, och kan se hur de sitter på. Dock har jag inte fått tillfälle att faktiskt prova dem på den lilla kroppen än, så jag vet inte resultatet.

Tyg och kantband är loppis-fynd. Tygmärkena i form av bin kommer från sydrömmar.


Det är inte alltid man känner för att skylta med sitt eget märke, men lappen åkte på där bak i alla fall....

14 kommentarer:

finnkids sa...

Jättesöta, fint med gul snedslå till! Jag får inte så snygga svängar heller men om man gör hängslena lite bredare och inte så spetsiga på toppen så går det lättare när man svänger i sömmen. Sedan tror jag man skall klippa små hack i tyget där det "svänger", innan man syr har jag för mig, då blir det snyggare och tyget liksom töjer ut sig mera. Jag har börjat göra fodringar i ett annat tyg istället så slipper man kantbanden, det blir billigare också! Kanske någon annan kommer med lite andra förslag...

od Andulky sa...

Jättefina! Jag breddar också flärparna, men tycker också det är svårt...

makrill sa...

Åh, så fina! Jag har gett upp att kantbanda flärparna runt om och har anammat ett litet tips jag läste på bloggen Benglan skapar. Länk till hur hon gjorde finns på min blogg. Kortfattat går det ut på att man kantar sidorna på flärpen och sedan viker flärpen dubbel räta mot räta, syr vinkelrätt över kantbanden, klipper och viker in. Blir inte runda fina flärpar men det går mycket snabbare än att sy "vanligt"! Lycka till!

Onomak sa...

Vilka jättesöta brallor!Jag tycker du har lyckats fint med kantbandet. För visst är det snedslå som du använt? Det är jättesvårt att göra tvära svängar med snedslå tycker jag. Man kan blöta på snedslån lite har jag läst, men det är nog ändå svårt med så tvära svängar.

h/saltaste bönan sa...

Jag tråcklar fast ena sidan av bandet med sicksack och sedan viker jag över bandet och blöter, stryker, blöter och stryker så man liksom krymper bandet till rätt form innan man syr fast det med raksöm. Det tar en evighet om man vill få det snyggt så undviker svängda hörn i största möjliga mån. Fast nu måste jag nog kulla upp det där tipset på Benglan skapar.

Rebecca sa...

Jag måste kolla upp det där tipset, hrm räta mot räta + vinkelrätt..
När jag jobbade på fallskärmsfabriken fick vi kursa några dar & testa alla maskinen, en hade kantbandsfot & i hörnen (90 grader) använde vi en smal pet i metall för att göra vik innan man sydde fast. Det var inte lätt men blev snyggare för varje försök.

Jennie sa...

Tack allihop! Ni är ju för söta som ändå skriver att byxorna är fina... (På långt håll, kanske)! ;)

Och tack för tipsen!! Var in och kollade på Benglans tips, vilket jag absolut ska testa! Fast jag skulle gärna vilja knäppa byxorna med vanlig knapp och knapphål (när de är sydda i vävda tyger), och då kommer ju flärpen på framsidan överst. Blir knöligt om man gjort Benglans modell.... Men i så fall är det kanske infodringar, som finnkids tipsar om, som gäller!

Jennie sa...

...Och jo, det är snedslå jag använt! :)

Le Petit sa...

Jättesöta byxor och fint med de små humlorna!

Tvära svängar med kantband är inte så lätt. Har precis gjort en haklapp med det så jag vet =). Mitt råd är att fukta snedslån lätt och att sy en pyttebit i taget medan man sträcker och formar snedslån.

Helena sa...

Jag tyckte att hängslebyxorna blev superfina!!!Läckert med den gula snedslån till det jeansaktiga tyget och de små bina är ju helt oemotståndliga. Jag har själv inte hunnit testa att sy denna modell...men blir ju sugen på det nu såklart...ska ha mönstret liggandes här någonstans... Kantband lever sitt eget liv!!! Varifrån i Skåneland är du? Förstod på en av dina kommentarer i något av mina inlägg att du är här nere ifrån någonstans.

KRUMELEJ sa...

Jättesöta! Gillar humlorna på magen.

Anonym sa...

Hej!

Jag har en tävling hos mig nu där man kan vinna ett par jeans från Lucky Ellen. Var gärna med!

Ha en fortsatt härlig söndag.
http://gratistokig.blogg.se

SandraS sa...

Mitt tips är att du stryker snedslån dubbel så att du bara behöver en söm när du syr fast den. Då kan man töja ena kanten med naglarna så som man gör när man viker ett papper och vill att vikningen blir så skarp så man kan riva av det. Det kräver lite övning att sy med bara en söm och kanske måste man ibland fästa snedslån för hand på baksidan.

Jennie sa...

SandraS>> fast jag syr redan fast den med bara en söm. Har inte ens tänkt på att jag skulle kunna sy fast snedslån med två sömmar. Jag antar att du menar på samma sätt som med ett vanligt kantband? Hm. Men "nageltricket" ska jag testa. Och så tror jag att det skulle varit enklare med en smalare snedslå.